6/9-daagse bedevaart Lourdes (vanaf € 900,00) Bisdom van 's-Hertogenbosch

LOURDES.

In het jaar 2021 wil ik met de parochianen die met mij mee willen, van dinsdag 21 september 2021 tot en met zondag 26 september 2021 per vliegtuig naar Lourdes gaan. Er bestaan ook de mogelijkheid om bij deze bedevaart aan te sluiten maar dan met de bus echter wel bij voldoende deelname; vertrek op zondag 19 september en thuiskomst op maandag 27 september 2021.

In beide bedevaarten zitten we in hetzelfde hotel, dicht bij het heiligdom. Het vliegtuig vertrekt vanaf het vliegveld Maastricht met opstapplaats Stappegoor in Tilburg en de bus vanaf de opstapplaats Stappegoor in Tilburg.

Iedereen die wil mag mee; er zijn geen voorwaarden. Maar gaat u met de bus dan moet u valide zijn, want je moet de bus in en uit, je hebt op de heenreis twee overnachtingen in een hotel, mogelijk met trappen. Met het vliegtuig zijn geen beperkingen.

Lourdes is een stadje tegen de Pyreneeën aan en is dus niet Nederlands vlak. Het is voor mensen die slecht ter been zijn dan ook aan te raden om een rolstoel, of een rollator te nemen. Daar hoef je zelf niet voor te zorgen, want die zijn er genoeg in Lourdes. Ik heb op dit moment een reservering gemaakt bij de Nationale bedevaarten in Den Bosch, waarmee ik elk jaar ga. De verzorging van de reis en in de hotels is goed, de bedevaart wordt geheel verzorgd, dat wil zeggen: je krijgt drie keer per dag een maaltijd voorgeschoteld, het ontbijt als een buffetontbijt; de middag- en de avondmaaltijd zijn altijd warme maaltijden.

Je krijgt een programma aangeboden, maar dat is geheel vrijblijvend, niets is verplicht. We lopen één keer mee met de bekende Lichtprocessie, één keer met de Sacramentsprocessie, we hebben een Nederlandse mis aan de Grot, we gaan als je dat wilt naar de Pyreneeën, er is een Nederlandse hotelverpleegkundige aanwezig en als er Nederlandse zieken in het ziekenhotel liggen is er ook een Nederlandse arts. Graag had ik dat u mij zo spoedig mogelijk wilt laten weten of u interesse hebt om mee te gaan, zodat ik mijn reservering kan vastleggen of dat ik het op moet zeggen.

De kosten bedragen zo ongeveer € 900,00, maar dat is wel all-inn, inclusief verzekering en annulering. Maar de financiën mogen geen spelbreker zijn.

Hans Vugs, Diaken- pastor Exclusief

Voor meer informatie kunt U contact opnemen met Hr. Hans Vugs: tel: 0622453361

Lourdes

In 1844 was Lourdes een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, bestaande uit een paar pleinen en smalle straatjes. De burcht op de rots torende hoog uit boven de huizen. Het water van de Lapacca­beek - die buiten het dorp samenvloeide met de rivier Gave du Pau - werd gebruikt om de molens langs de beek aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven.

Bernadette Soubirous, dochter van een molenaar, werd op 7 januari 1844 geboren in de ‘moulin de Boly’. Ze leed aan astma en tuberculose. Door haar zwakke gezondheid en de armoede thuis kon ze niet vaak naar school. De mensen vonden Bernadette een vriendelijk en behulpzaam meisje. Ze was altijd goedgehumeurd en klaagde nooit. Bernadette was zeker niet dom, goedgeefs en een beetje koppig. Niets wees erop dat er ooit iets bijzonders in haar leven zou gebeuren; tot die dag van de eerste verschijning. Een dag die niet alleen het leven van haar en haar ouders, maar van heel Lourdes grondig zou veranderen.

Achttien verschijningen

Op 11 februari 1858 kreeg Bernadette, die toen 14 jaar was, een verschijning van een 'mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos'. Dit vond plaats in de grot van Massabielle, die in een verlaten en rotsachtige omgeving lag. Die verschijning - die alleen zij had - herhaalde zich en eindelijk, bij de 16de verschijning op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “Ik vroeg het haar opnieuw, drie keer achter elkaar, steeds bleef zij glimlachen. Tenslotte waagde ik het voor de vierde maal en toen zei zij tegen mij, met de handen op de borst gevouwen, dat zij de Onbevlekte Ontvangenis was”.

Op de avond van 16 juli 1858 verscheen de heilige Maagd voor de 18e en laatste maal: “Zij verscheen me vanaf de gewone plaats zonder iets te zeggen… Ik had haar nog nooit zo mooi gezien”.

Sindsdien gaan jaarlijks mensen uit vele landen van de wereld op bedevaart naar Lourdes. Waarom naar Lourdes? Vele duizenden pelgrims gaan naar Lourdes omdat zij geloven dat Maria daar verschenen is in een nis van de rots van Massabielle. Daardoor is Lourdes één van die plekken geworden, waar ‘de hemel de aarde raakt’. Zowel voor zieken als gezonden is het een oase van gebed en ontmoeting.

In Lourdes kunt u niet alleen terecht met uw zorgen en verwachtingen, maar ook met uw dankbaarheid. De vieringen, de contacten en gesprekken, het stil genieten, samen bidden en zingen, de pelgrims die blijheid uitstralen en de hulpvaardigheid van de vele vrijwilligers: het zijn allemaal momenten die een diepe indruk achterlaten. Je voelt je geestelijk verrijkt.

Lourdes toen … en nu

Mensen gaan al eeuwenlang op bedevaart naar ‘heilige plaatsen’, die om hun religieuze betekenis aantrekkingskracht uitoefenen. Bedevaarten zijn echter van alle tijden, want ook tegenwoordig hebben mensen behoefte aan bezinning en zoeken ze naar diepere waarden in het leven. Wie op pad gaat en open staat voor contacten komt andere mensen tegen die ook de taal van ontmoeting spreken. Juist die ontmoetingen in combinatie met vakantie en geloof maken een reis naar Lourdes tot een bijzondere reis. Door die ervaring word je een ander mens. Misschien hoorde u er al enthousiast over vertellen en bent u dit jaar één van hen?