Onze kerk bestaat meer dan 90 jaar

Lees meer over de geschiedenis

2020 collecte via GIVT

2020 collecte via GIVT

Het is niet meer vanzelfsprekend dat iedereen contant geld bij zich heeft, want bijna iedereen betaalt met de pinpas. Dit is alleen maar versterkt door de corona-crisis. Maar dit heeft een aantal nadelen. Naast de muntjes voor de wagentjes bij de supermarkt, kan je bijvoorbeeld ook tijdens de dienst bij de collecte in de problemen komen. Voor die mensen hebben we goed nieuws, want wij gaan vanaf 1 Juli van start met een nieuwe manier van collecteren, waarbij je met je smartphone kan doneren.
Dat doen wij samen met Givt; het bedrijf dat deze oplossing maakt. Geef je liever contant? Geen probleem, want naast het geven met je smartphone kan je altijd contant geld blijven geven aan de collecte. Vanuit een kerk zijn een aantal mensen een initiatief gestart, Givt, om het mogelijk te maken aan de collecte te geven zonder contant geld, waarbij de dienst zo min mogelijk wordt verstoord. Tijdens de ontwikkeling is vooral nagedacht over wat de gebruiker prettig vindt. Het resultaat is dan ook een zeer gebruiksvriendelijke app.
Uiteraard zou het mogelijk zijn om een pinautomaat neer te zetten in een kerk, maar daar kleven nogal wat nadelen aan. Zo'n automaat in de kerk is niet alleen duur en onhandig, maar bovenal heb je bij het betalen met je pinpas niet het gevoel dat je iets geeft, maar dat je een betaling doet.
Givt vindt het juist belangrijk dat het gevoel van geven behouden wordt. Hoe werkt het? De oplossing van Givt werkt met een smartphone, een Apple of een Android, en een Givt-zender in de collectezak of -mand. De gever geeft in de Givt-app aan hoeveel hij of zij wil geven en haalt de telefoon langs de zender in de mand of zak en de gift is gedaan. Het lijkt daarom heel erg op geven met contant geld.
Ook is het mogelijk om te geven door het scannen van een (Givt-)QR-code, wanneer je thuis de Livestream volgt, of door je doel te selecteren uit een lijst in de app. Het systeem is zo gemaakt dat er geen internetverbinding nodig is tijdens het geven. Net als bij contant geld blijft de gever anoniem, zodat de penningmeester niet kan zien hoeveel iemand heeft gegeven. Een ander voordeel van geven met Givt is dat iedere gebruiker elk jaar in de app een overzicht kan opvragen van al zijn giften aan ANBI-geregistreerde organisaties. Dit overzicht wordt bij de belastingaangifte door de belastingdienst geaccepteerd.

Wat heb je nodig om te geven met de smartphone? Om te geven met Givt heb je natuurlijk een smartphone nodig (Android of iOS) met daarop de Givt-app. Je kunt na het downloaden je e-mailadres invoeren en meteen beginnen met geven. Je verdere registratie kan je op een later moment afronden. Bij je registratie vul je een aantal persoonlijke gegevens in (denk hierbij aan je adres, mobiele nummer en rekeningnummer). Ook geef je een machtiging af zodat er geld van je rekening kan worden afgeschreven.

De Givt-app is zo ontworpen dat je makkelijk door dit proces wordt geleid. Stapsgewijze uitleg voor gebruik van de Givt-app tijdens de collecte:
1. Download de Givt-app in de App Store (iOS) of in de Google Play Store (Android), of via www.givtapp.net/download
2. Maak een account aan en vul je gegevens in. Je kunt al beginnen met gebruik van de app door alleen je emailadres op te geven; de andere gegevens kun je dan thuis invullen
3. Kies nu het bedrag dat je wilt geven
4. Kies voor ‘Volgende’
5. Kies voor ‘Geven aan een collectemiddel’
6. Zorg ervoor dat Bluetooth aanstaat, anders krijg je een melding om die te activeren! Haal nu met één simpele beweging je smartphone langs de collectezak.
7. Gefeliciteerd! Je hebt met Givt gegeven!

Om via een QR-code te geven (bijvoorbeeld tijdens het kijken van de Livestream):
1. Na downloaden van de Givt-app en het maken van een account open je de app
2. Kies nu het bedrag dat je wilt geven
3. Kies voor ‘Volgende’
4. Kies voor ‘Geven via een QR-code’
5. Richt nu de camera van je telefoon op de QR-code
6. Gefeliciteerd! Je hebt met Givt gegeven!

Mocht je vragen hebben of kom je er niet uit, vraag hulp aan een van onze vrijwilligers en samen komen we er wel uit! Uiteraard kun je altijd met contant geld blijven geven.
Met Givt is onze kerk klaar voor de toekomst en kunnen we gewoon aan de collecte blijven geven!