Onze kerk bestaat meer dan 90 jaar

Lees meer over de geschiedenis

Gerardus Majellakerk (Trouwlaan) blijft de eucharistieviering ook na Corona rechtstreeks via internet uitzenden.

Gerardus Majellakerk (Trouwlaan) blijft de eucharistieviering ook na Corona rechtstreeks via internet uitzenden.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in ons land is de samenleving op allerlei gebieden in een lockdown-situatie verzeilt geraakt. Zo ook de katholieke kerken en de verschillende parochies.
De afstandsregel van 1,5 meter, het ontsmetten van de handen en het hanteren van looproutes zijn ook in de Gerardus Majellakerk te Tilburg aan de orde van de dag.
Vrijwilligers hebben sinds Maart hard gewerkt om de kerk coronaproof te maken, en met resultaat. In snel tempo zijn er van allerlei initiatieven ontstaan om op afstand toch de gemeenschap te kunnen blijven dienen en vorm te geven.
Eén van de initiatieven voor gemeenschapsvorming in de coronatijd is het ontstaan van de livestream. Zeker in het begin toen er nog maar 30 mensen bij een viering aanwezig mochten zijn, was er de behoefte vanuit de parochianen om toch verbonden te kunnen blijven met de parochie. Van het één kwam het ander en na het installeren van een camera, afstellen van systemen en meerdere tests was de eerste live uitzending van de Zondagsmis op 22 maart een feit.
Via Facebook zendt de Gerardus Majellakerk iedere viering digitaal uit en kunnen de mensen die niet fysiek naar de kerk kunnen komen toch op afstand met de gemeenschap meevieren.
Helaas is het nog niet mogelijk om het heren- en dameskoor te laten zingen, maar de reacties vanuit de parochie zijn lovend en uiterst positief. Zo positief zelfs dat de livestream een blijvende plek heeft gevonden in de parochie; ook na de coronacrisis zullen de vieringen blijvend worden uitgezonden via internet.
Het is een mooie aanvulling voor evangelisatie in het jaar 2020.
Dit initiatief staat niet op zichzelf en vele parochies hebben een vergelijkbare livestream opgestart. De website Isimedia.nl heeft met de Paaswake een peiling gedaan naar de kijkcijfers en daaruit komt de Gerardus Majellakerk naar voren op plek 37 landelijk met 165 kijkers.
Dit laat zien dat er dankbaar gebruik gemaakt is van de livestreamdienst.
Hopelijk blijft het in de toekomst ook een manier om als parochie vooruit te kunnen blijven gaan.
U kunt de viering op internet volgen via: www.facebook.com/parochiehlgm/live
Martijn Antens